• In de cryptowereld is dit jaar veel te doen om zogenoemde DeFi-applicaties, de mogelijkheid om op een digitaal platform financiële transacties uit te voeren.
  • Financiële toezichthouders vrezen echter dat dit nieuwe wegen opent voor het witwassen van crimineel geld.
  • In de VS dreigt een confrontatie tussen overheidsinstanties en cryptofora die zich hebben omgevormd tot DAO’s, decentrale autonome organisaties.

De cryptomarkt kent dit jaar twee ‘buzzwords’: NFT en DeFi.

In het eerste geval gaat het om zogenoemde non-fungible tokens, oftwel uniek eigendomscertificaten die op een digitaal logboek (blockchain) van een cryptoplatform worden vastgelegd. In het tweede geval betreft het financiële transacties zoals het verstrekken van leningen, die via een cryptoplatform worden uitgevoerd.

Decentralised finance (DeFi) past in het evangelie van de cryptogemeenschap, omdat het hiermee mogelijk wordt om via een digitaal netwerk direct financiële transacties te doen tussen twee partijen, zonder dat daar intermediairs zoals banken of verzekeraars aan te pas komen. De tussenpersoon die zorgt voor vertrouwen dat een transactie eerlijk wordt uitgevoerd valt weg, en wordt vervangen door een ‘automatische’ digitale garantie.

Dat laatste gebeurt in de vorm van zogeheten ‘smart contracts’. Dit zijn stukjes computercode waarin afspraken tussen twee partijen worden vastgelegd en die vervolgens worden uitgevoerd op het digitale platform van een cryptomunt en worden vastgelegd op het digitale logboek (de blockchain).

Het idee dat je straks geen bank meer nodig hebt om een hypotheek af te sluiten of een makelaar om een huis te kopen, appelleert voor ideologisch ingestelde cryptofans ook aan het ingebakken wantrouwen tegen klassieke instituties zoals de overheid of het bankwezen.

Entiteit zonder duidelijke rechtsstatus

Maar er is ook een keerzijde, signaleert zakenkrant The Financial Times. In een artikel over DeFI wijst de krant op het feit dat banken voor overheden ook een functie hebben als poortwachter bij het traceren van criminele geldstromen.

Dat dit niet altijd goed gaat, weten we in Nederland uit een reeks zaken rond gebrekkig toezicht bij grootbanken als ABN AMRO en ING.

Maar in de meer extreme vormen van decentralised finance is er überhaupt geen vorm van toezicht meer. De FT wijst op het voorbeeld van Shapeshift. Dit platform voor DeFi-transacties was aanvankelijk een onderneming, maar heeft zich omgevormd tot een soort gemeenschap van investeerders en software-ontwikkelaars die houders zijn geworden van het digitale token (FOX).

Shapeshift is een zogenoemde DAO geworden (decentralised autonomous organisation), een entiteit die geen duidelijke rechtsstatus meer heeft. "Shapeshift is geen beurs, geen financieel intermediair en beheert geen fondsen voor klanten. Het is een opensource interface die gebruikers in staat stelt om met hun digitale activa in contact te komen", zegt een woordvoerder in een verklaring tegen de FT.

DeFi als witwasroute

Voor toezichthouders schept dit een groot probleem, als cryptofora zichzelf juridisch gezien omtoveren tot ongrijpbare organisaties. Het misbruik van cryptofora voor het witwassen van crimineel geld wordt immers aantrekkelijker voor internationale criminele organisaties, als DeFi-platforms zich organiseren als anonieme marktplaatsen waar geen zicht is op de identiteit van de gebruikers.

In de VS dreigt een confrontatie tussen financiële toezichthouders en cryptofora die zich organiseren als een 'softwareprotocol'. Tegelijk zijn er binnen de cryptogemeenschap genoeg partijen die beseffen dat ze tot een werkbare relatie moeten komen met overheidsinstanties, omdat wetgevende instanties anders zullen aansturen op een verbod.

"Wij vragen beleidsmakers om even de tijd te nemen om hiervan te leren", zegt directeur Kristin Smith van de lobbygroep Blockchain Association tegen de FT.

[activecampaign form=28]

LEES OOK: De prijsstijging van altcoins oogt onhoudbaar en lijkt op de aanloop naar de cryptocrash in mei, zegt een crypto-expert van JPMorgan